News

Ukas album på NRK P13!

Lojale fans har stemt fram Milestone Refinerys “Citric Love” fra 2004 som ukas album på NRK P13s Stjernepose!

For en fin uke! Hver dag har Totto og Kjartan i Stjernepose tatt for seg av klassiske Milestone-låter, vår spennende bandhistorie og anekdoter fra inn- og utland.

Bandet har på riksdekkende radio fått ros for god historiefortelling – Christian Lysvågs engasjerende oppsummering av nesten to tiårs bandhistorie har fascinert både lyttere og programledere.

Denne teksten er rett og slett for god til å forsvinne og det er derfor en glede å kunne gi dette til nye og lojale lyttere og lesere: Christian Lysvågs bandhistorie, forfattet i anledning Stjerneposes «Ukas Album»-fokus:

Milestone Refinery: Det pikareske bandet.

Milestone Refinery videoshoot Asmara 2003

Først het Milestone Refinery Long Range Desert Group.
Frigjorte dokumenter viser at bandet faktisk kan spore sine røtter helt tilbake til forrige årtusen. Men det var først i begynnelsen av det 21-århundre at konstellasjonen begynte å sette seg, under navnet Long Range Desert Group.


(Som vi ikke bare syntes var beskrivende for vår visjon, men som jo også var navnet på en britisk kommandostyrke vi alle var glade i (LRDG var forløperen til Special Air Service)).

Det begynte med at Christian Lysvåg og Jon Lauvland Pettersen møttes på en merkelig skole og begynte å tegne skisser til et nytt glassperlespill. Musikk og oppdagelsesreiser; mange former for estetikk, opplevelser og eventyr, skulle veves sammen. Første skritt ble å danne en liten power-trio sammen med Jons bror Tomas og drive en liten hemmelig base for utvikling av denne ideen.


Hemmelig fordi Jon egentlig var opptatt med et annet prosjekt, nemlig Madrugada.


Da dette bandet tok av, slo Long Range Desert Group leir i en fjern oase, og holdt motet oppe med sterk, søt te, og kaker som Jon tok med da han fikk fri fra moderskipet. Vi spilte dog nok til å drive ideene våre videre.

Så mønstret Jon av krysseren Madrugada, Tomas la jazzen på vent, Christian brøt av studier, og vi gjorde alvor av vår visjon om å lage et band som var farkost for eventyr. Vi fikk med oss Gudmund Østgård og Gaute Fredriksen og skiftet navn til Milestone Refinery – for klangens del. Men ideen om en musikalsk Long Range Desert Group levde videre.

Og det er fordi fascinasjonen for de lange sveip –inn i ørkener, ut på havet, langs stiplede linjer på kartene, og over på de hvite feltene – alltid har vært en dragning og drivende kraft i bandet. Vi har definert oss som speidere, og bandets kunstneriske aktiviteter har hatt preg av eventyr og ekspedisjon, og ikke sjelden det man kan kalle «største motstands vei».

Albumet Citric Love ble spilt inn i et antall studioer over en ganske lang periode. Første del ble gjort dypt nede i buken av Nasjonalteatret I Oslo. Men hoveddelen ble gjort i et slott i Tsjekkia – en borg var det, med vollgraver, metertykke vegger, glødende miksebord og gamle Neumann mikrofoner. Vi bodde så lenge der ved bredden av elven Elbe at vi liksom ble en del av landsbyen Brandys nad Labem. (Og vi fikk da også internasjonale booking-rettigheter til slottsstudioet, noe som resulterte i et påfølgende besøk av Jim Stärk).

Men det var et annet sted som skulle komme prege Milestone Refinery enda mer, og det var i «Afrikas hemmelige modernistiske juvel», Eritreas hovedstad Asmara. Dit dro vi nemlig for å spille inn musikkvideo, og det ble et eventyr som kanskje mer enn noe annet definerer dette bandets sjel. For ikke bare var Asmara en fantastisk by nesten ingen hadde hørt om, den var også hovedstaden i et land i krig med en diktator ved makten. Så det å få innpass for å spille inn film krevde sannsynligvis mer forarbeid og bysantinske forhandlinger enn noen annen musikkvideoinnspilling. Men vi fikk det til ved å gå via det statlige flyselskapet Eritrean Airlines, som hadde en vennlig representant i Stockholm. Han likte prosjektet og musikken vår, og dørene ble så åpnet til det stengte landet.


I Asmara satte vi opp vår base i et hotell der vi leide en hel etasje. For vi var et stort team: i tillegg til bandet, en norsk-britisk regissør, en fransk filmfotograf, en arkitekt, en forfatter og en journalist. Som en ekspedisjon var det, for vi skulle jo ikke bare spille inn en video til låta Gatsby’s Helicopter, men også dokumentere livet og lyset i Afrikas hemmeligste hovedstad.


I tre uker bodde vi blant de arkitektoniske mesterverkene i Asmara. Byen der Mussolinis futurister fikk prøve det de ikke våget hjemme i Italia. Vi filmet i fantastiske kinoer, kaffebarer, banker – en hippodrom – og ikke minst et av verdens mest ikoniske modernistiske bygg: det utrolige Fiat Tagliero anlegget fra 1929 som er en hellig gral for klodens arkitekter. Den bygningen ble hoved-location i videoen og pryder også omslaget på plata Citric Love.


Og Asmara er jo altså en slags oppsummering av hva Milestone Refinery handler om: å reise ut i verden med musikken som både farkost og påskudd, finne hemmeligheter, fantastiske steder og fenomener, og lage et slags sammensatt verk. Det er den egentlige nøkkelen til de to navnene som vi har brukt: Longe Range Desert Group –som er reisen – og Milestone Refinery, som er foredlingen. Låta Gatsbys Helicopter ble til en film om arkitektur, eventyr, drømmer og spøkelser, og et ukjent Afrika.

Det har blitt mange spesielle spillejobber for et band med et slikt kompass. I Asmara spilte vi konsert på en militærbase. Publikum var generaler og konsuler, ambassadører, ministre, diktatorsønner, investorer, smuglere, militærpoliti og et utvalg «ladies and gentlemen». Spennet i spillejobber går fra Afrikas sol til midnattssol i Tromsø, blant annet som aller første band på Buktafestivalen. Mange turneer har det blitt, også under nordlyset. Og mange konserter ved karabinlykter og selvlysende fisk rundt omkring på Oslos forskjellige scener.


Så ble det stille.


Og så ble det varmt igjen under Spanias sol i storslått bryllup i Bilbao.
Det ble nemlig utløseren for bandets «second coming» mer enn ti år etter utgivelsen av Citric Love. Vi viste at vi fortsatt hadde en lojal internasjonal fanskare – liten men spennende – blant annet i form av den eritreiske diasporaen i Europa og visse andre kontinentale celler.


Likevel ble vi overrasket da vi ble spurt om å spille en konsert i Bilbao, så mange år siden siste gang vi hadde stått på scenen sammen. En kvinne der skulle gifte seg, og det viste seg at hennes krets var svorne fans av dette hemmelige bandet fra Norge. Nå ville hennes blivende mann gi henne en spesiell gave: en konsert med bandet i forbindelse med bryllupet i hjembyen.


Så vi øvde og dro ned til Biscaya. Og med på veien hadde vi også nye sanger. På et hotellrom i Bilbao ble det klart: det nye materialet var så bra at vi måtte gjøre mer ut av dette. Så da slo vi oss sammen med Madrugadas lyd-guru Lars Voldsdal, og flere somre på rad har vi arbeidet i legendariske Velvet Recordings i Spydeberg. Veien mot en ny plate er lagt. Og det gjør ikke noe om den blir litt lengre enn først tenkt.

Lytt til NRK p13 Stjerneposes Milestone Refinery-uke HER.

Studiosessions og nye bilder

Milestone Refinery August 2018 (Foto: Lars Petter Pettersen)

Ting går framover i Milestone Refinery-leiren i et stødig tempo: i august har vi spilt inn nye låter i Velvet Recording i Spydeberg og oppdatert bandbildene fra 2004. Litt gråere i skjegget men med blikket stadig vendt fremover – døm selv!

 

«Savage One, with feet in the air. I used to dream of nuns, with no underwear and no control under their robes. But then you came along…” (“Savage One” Milestone Refinery, ny låt ute høst 18)

 

Vellykkede Spydeberg-sessions

Lars Voldsdal legger baryton-gitar på ny Milestone Refinery-låt august 2018. (Foto: Tomas Lauvland Pettersen)

Etter gode øvingshelger i våres var det på tide å spille inn idéer og ferdige låter. Under solid lederskap fra produsent Lars Voldsdal (Sivert Høyem, Hellbillies, Madrugada etc) har vi nå klart å raffinere lydbildet og uttrykket og nærmer oss med sikre skritt Milestone Refinery 2.0.

Spydebergs Velvet Recording  har vist seg som det perfekte studio for band og produsent. En imponerende vintage Neve-desk, et vell av gitarer og synther og generelt utmerkede arbeidsforhold har hatt en forløsende effekt for oss som band og enkeltutøvere.

 

Nye bandbilder

Milestone Refinery, Nesodden august 2018 (foto: Lars Petter Pettersen)

Man kan si mye positivt om våre bandbilder fra 2004, men hvite dresser og solid hårmanke til tross, de var en smule utdaterte. For et lykketreff at selveste Lars Petter Pettersen (www.coup.no) kunne møte oss på Nesodden i en pause i studiojobbinga for å skyte et nytt sett med bandbilder. Med en tanke mer gråstenk i skjegget enn i 2004…

Ikke alle hadde klart å få en litt studio-sliten gjeng med litt flere sinnarynker enn i 2004 til å fremstå såpass skjerpa ut. Vi er i hvert fall fornøyde og vil gjerne porsjonere et sett flotte bilder utover høsten.

Store mengder kudos til Lars Petter for framifrå jobbing.

 

Høsten 2018

Milestone Refinery-gitarist og eminent solo-artist Gaute Fredriksen – Velvet Recording august 2018. (Foto: Tomas Lauvland Pettersen)

Flere har lurt på hvor de nye låtene våre har funnet veien. Kommer det et album snart? Skal dere spille live? Svaret på alt er kort og greit: det kommer. Vi peiler oss inn på singelslipp i løpet av okober og en albumutgivelse på vårparten.

Som flere har registrert har trommisen et lite sideprosjekt på gang som har noen spillejobber i Spektrum i februar pluss en turné eller to.  Legg til krevende jobber, reising samt familie og du har en interessant logistikkutfordring for 2018/19-sesongen. Vi ser på dette som en mulighet for å skape mye og å ha det gøy på veien. Vi kommer til å gjøre en nøye utvalgt rekke livejobber til neste år sammen med et albumslipp og singelutgivelser.

Stemninga internt er bedre enn noen gang – noen ganger kan det lønne seg å skynde seg langsomt. Det er tross alt så mye bra som skal ut fra oss det neste året at vi like gjerne kan gjøre alt ordentlig.

 

Athos, Putin og Milestone Refinery

Milestone Refinery-komponist, tekstforfatter og ledestjerne Christian Lysvåg. Velvet Recording august 2018. (Foto: Tomas Lauvland Pettersen)

 

Har du ostefat, tellekanter i skapet, terskelwatt på over 380 og en økende følelse av tomhet i hverdagen? På leit etter åndelig føde? Utålmodig etter nye Milestone Refinery-låter?

Ventetiden kan for eksempel forkortes med et gjenhør med Milestone Refinery-vokalist, gitarist og låtskriver Christian Lysvågs fascinerende «Sommer i P2»-sending fra juli der han tar deg med til Athos – en pilgrimsreise til den “hemmelige” klosterhalvøya nord i Hellas. Her er ingen kvinner tillatt og det hviler en mørkere stemning her en ellers i Hellas. Hva slags historier bærer munkene i seg? Hva finner man ut om seg selv på en sånn tur? Lytt HER.

 

Vårt første album “Citric Love” (2004) har tålt tidens tann og kan høres på HER.

Nothing changes Kundun – ny single!

Milestone Refinery gjenoppstår!

Studiojobbing i Velvet Recording i Spydeberg har båret frukter – snart slippes den første utgivelsen fra Milestone Refinery siden 2004 – singelen Nothing Changes Kundun. 

Milestone Refinerys nye single er godt fundamentert i den filmatiske, frihetssøkende og utforskende identiteten som definerte bandet tidlig på 00-tallet. Samtidig bærer den nye utgivelsen med seg et nytt og friere, mer løssluppent uttrykk – en metaforisk bro mellom det gamle Egeerhavet og Himalayas høyeste topper.

Døm selv!